De toename van de epoxyvloeren

0
1041

Rond 1960 moest de industriële industrie zorgen voor een gloednieuwe vloer voor magazijnen en gebouwen van productiefaciliteiten, die minder ingewikkeld was om schoon te houden en die ook de zware gewichten van items en makers kon dragen zonder ze te beschadigen. 3 lagen van onder meer de kunststof polymeer en polyurethaan worden over elkaar gelegd om de zogenaamde epoxyvloer te creëren. Deze epoxyvloer kan maar liefst 30 jaar meegaan en biedt daardoor op lange termijn een blijvende oplossing voor het bedrijfsleven. Waar andere oppervlakken snel verkleuren, beschadigd raken of beschadigd raken, is een epoxyvloer bestand tegen tal van externe invloeden.

Een epoxyvloer monteren

Epoxyvloeren bevatten drie lagen en worden bovendien in 3 lagen gebruikt. De allereerste laag is een schraaplaag. Deze kunststoflaag wordt gebruikt om oppervlakten zoals zandcement dekvloeren en beton te egaliseren en eventueel vloeistofdicht te maken. Hiermee wordt voorkomen dat er vocht tussen zowel de epoxyvloer als de ondergrond komt. Na een paar dagen tot een week is deze laag helemaal droog en kan ook de tweede laag aangebracht worden. Er wordt een gietlaag aangebracht met daarin polyurethaan en epoxyhars. Ook de toon draagt ​​bij aan deze laag. In dit geval wordt polyurethaan aangebracht en vervolgens gladgestreken tot een eveneens vloer. Polyurethaan is bovendien verkrijgbaar als schuimstuk of sproeischuim. Deze laag dient uit te harden voordat de derde laag kan worden aangebracht. Polyurethaan wordt ook gebruikt als basis voor synthetisch natuurlijk leer, sportschoenen en gebiedsisolatie.

Om de vloer netjes af te werken wordt er een derde laag aangebracht: de toplaag. Dit is een transparante laag waarin polyurethaan wordt geraffineerd, maar ook verschillende oliën en zuren die de vloer moeten beschermen. Dit is ook de laag die de vloer beschermt tegen UV-stralen en krassen. Samen met een mat of glanzend oppervlak komt de kleur van de epoxyvloer extra tot zijn recht in deze 3e laag. Na het aanbrengen van de derde laag duurt het enkele weken voordat de vloer kan worden aangebracht. Onderdeel van het proces is dat de vloer een extra veiligheidslaag creëert om de vloer zo schadevrij mogelijk te houden.

Een epoxyvloer behouden

Een epoxyvloer kan bij goed onderhoud ongeveer 30 jaar meegaan. De suggestie is bijvoorbeeld om elke 8 à 10 jaar een nieuwe toplaag aan te brengen en geen sterke oliën en chemicaliën te gebruiken bij het reinigen van de vloer. Het gebruik van vaste oliën en chemicaliën kan ervoor zorgen dat de vloer er glad uitziet en veel meer risico loopt op krassen en andere schade. De toplaag is hierdoor niet meer beschadigd en beschermt ook niet meer tegen vlekken. Het is het beste om de vloer schoon te maken met een azijnmiddel of door simpelweg te vegen en te stofzuigen. Water is geen probleem meer na de droogtijd en kan op elk moment worden gebruikt om de vloer te reinigen.