Wanneer doe je een woningontruiming?
Wanneer een ontruiming (bijvoorbeeld woningontruiming Breda) van de woning dreigt komt er een hoop op u af. Het is van groot belang dat u verweer voert tegen een dreigende ontruiming.
Wanneer ontruiming?
Een verhuurder mag pas overgaan tot ontruiming van een woning nadat er toestemming van de kantonrechter is verkregen. Toestemming wordt in beginsel verleend bij een huurachterstand van drie maanden of wanneer u ernstige overlast veroorzaakt.
Wanneer uw verhuurder een procedure bij de kantonrechter is gestart, hebt u de mogelijkheid verweer te voeren. U mag dat zelf doen (bij de kamer voor kantonzaken is inschakeling van een advocaat niet verplicht), maar verstandiger is – gezien de belangen – een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. De kantonrechter zal vervolgens de belangen van u als huurder afwegen tegen de belangen van de verhuurder. Wanneer de kantonrechter tot het oordeel komt dat het belang van de verhuurder bij de ontruiming zwaarder weegt dan uw belang, dan kan de kantonrechter u veroordelen de woning te ontruimen. Vaak is een voorwaardelijke ontruiming nog haalbaar. Wanneer u niet tijdig voldoet aan het vonnis, dan mag de verhuurder de woning ontruimen en uw spullen uit de woning verwijderen.
Wat is een ontruimingsprocedure?
Een ontruimingsprocedure is noodzakelijk als de verhuurder de huurder uit de woning wil zetten. De rechter bepaalt of de verhuurder gelijk heeft. Wint de verhuurder het proces, dan geeft de rechter een ontruimingsvonnis uit. Met een ontruimingsvonnis wordt de huurder veroordeeld tot het ontruimen van het pand binnen een bepaalde termijn.
Hoger beroep
Tegen het vonnis kan hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof. Let wel: het instellen van hoger beroep schorst de tenuitvoerlegging van het vonnis niet. Een mogelijkheid om de ontruiming van de woning alsnog voorlopig tegen te houden is het starten van een zogenaamd executiegeschil (kort geding).
Tips voor de verhuurder bij een ontruimingsprocedure
De emoties van de huurder kunnen tijdens de ontruimingsprocedure hoog oplopen. Huurders kunnen zich emotioneel, grillig of irrationeel gedragen. Het is daarom verstandig om een zakelijke houding aan te nemen door de zaak zo snel mogelijk aan een incassobureau uit te besteden. Hierdoor voorkom je als huurder dat je door emoties fouten maakt in het voortraject.
Vaak worden in een Laatste kans overeenkomst ook nog nadere bepalingen opgenomen, zoals het aanvaarden van financiële- of andere hulpverlening. Uitgangspunt is dat de verjaringstermijn van een vonnis 20 jaar is. Een ontbindings- en ontruimingsvonnis zou in principe ook 20 jaar geldig zijn. De kosten voor het ontruimen van een appartement begint bij 350,- en kan oplopen tot 2100,-. De gemiddelde kosten voor het leegmaken van een appartement zijn 1100,-. De prijs voor het ontruimen van een eengezinswoning ligt tussen de 450,- en 2100,- met een gemiddelde van 1250,-.